vineri, 24 iunie 2011

O moldoveancă-n Caraibe...




O moldoveancă-n Caraibe ... ori mai exact în Republica Dominicanadeclarat cel mai frumos pămînt din Lumea Nouă. 
Republica Dominicană (cu capitala în Santo Domingo) este un stat din America Centrală, în nordul Mării Caraibilor, situat în partea de est a insulei Hispaniola. Imediat după descoperire de către Cristofor Columb, această insulă  a fost numită La Española adik  Mica Spanie. 
Imparte  insula cu statul său vecin - Haiti.
Cine sunt: Sunt o  moldoveancă din Republica Moldova, un stat micuț din sud-estul Europei invecinat cu Romania şi Ucraina iar according to google  "The poorest state from Europe", trist. Am 22 de ani  trăiți din plin, am o familie pe care o iubesc nespus de mult și o persoana iubită care chiar dacă este foarte departe îi simt dragostea pînă aici. 
Cum am ajuns în RD: Timp de aproape 4 ani am făcut parte ACTIV din organizația AIESEC (www.chisinau.aiesec.md), cea mai mare organizație de tineri din întreaga lume, platforma internaționala de dezvoltare a tinerilor liderilor. Timp de 4 ani am reușit să-mi fac prieteni în întreaga lume, sa-mi descoper potențialul, să fac lucruri pe care mulți tineri de vîrsta mea nu au reușit să le facă, sa conduc un departament ca după, în 2010 sa fiu Președintele celui mai activ ONG din Republica Moldova - AIESEC.  Din iunie 2011 sunt în Republica Dominicană la fel prin AIESEC. Am fost aleasă să coordonez la nivel național ariile de Stagii de Practică si Marketing pentru anul 2011- iulie 2012. Cam așa ar fi pe scurt cum am ajuns eu aici. Aaa da, după ce a fost aleasă mi-am luat bilet și pornitam la drum pe traseul Chișinău  (R.Moldova) -Kiev ( Ucraina) -Frankfurt (Germania) -Punta Cana (R. Dominicana) -Santo -Domingo (R.Dominicana).
AIESEC in Republica Dominicană:O să incep cu idea ca AIESEC aici a trecut prin multe..da multe...dar de ceva ani încoace s-a stabilizat, s-au recrutat membri foarte buni și lucrurile au început să meargă. Sunt doua locale cu drepturi depline, unul în Santo Domingo și altul în Santiago. În 2011 a fost deschisă o extensie în Santo Domingo care e fffoarte..puternică și aduce rezultate într-un timp record iar membrii învată și dau dovada de pasiune și dedicație pentru ceea ce fac. Şi indiferent e greu sau nu, sunt oameni fericiţi! Spuneam anterior ca sunt vice președinte la nivel național, respectiv  lucrez într-o echipă internațională cu tineri din Peru, Estonia, R. Dominicană și aşa printre altele, sunt PRIMA MOLDOVEANCĂ  în AIESEC din R.Dominicană  :D Întreaga echipă de conducere locuim intr-o casa cu 2 etaje, la primul este oficiul iar la al doilea - dormitor, baie etc. [Aici apa caldă nu-i, da cui treb? Ca uneori curge apă caldă din robinet chiar dacă noi avem doar rece. Se încalzeşte de la soare :D La început ma zburleam oleacă pînă a mă băga sub robinet, acuma fac duş de 4 ori pe zi fară nici un stress. ] 
Dominicanii: Ufff....plac oamenii aștea! Dacă noi obişnuim să zicem că moldovenii sunt ospitalieri, păi să știți ca dominicanii chiar sunt ospitalieri +  da foarte! Ei iubesc la nebunie internaționalii și deseori cred mai mult în internațonali decît în băștinaști. Nu am întîlnit pină ce dominicani care ar fi agresivi sau sa nu aiba zimbet pe buze! Şi nu vorbesc numai de cei din AIESEC. Nu știu dar am impresia ca sunt cei mai happy oameni și chiar dacă  duc destul de greu din cauza economiei slabe, sunt foarte săritori la nevoie și îi poți suna și la 2 AM să le ceri ajutor, nu o să-ți refuze. Cel mai placut lucru însă care îmi place la ei și urăsc la moldoveni....dominicanii nu sunt invidoși!! Pe cînd invidia e o competenţă oarecum caracteristică moldovenilor, ba era chiar şi un banc cu invidia la moldoveni, cînd mi-l amintesc fac share cu voi. Da normal ca dominicanii nu au doar chestii care îmi plac şi nu am să-i laud dacă nu am sa am pentru ce. Cei care ma cunosc o sa zimbească probabil acuma cînd am să zic că: Aici dacă pui ceva la 7 atunci lumea începe sa ţi vină la 10, iar dacă e vorba de vreo şedintă atunci minim 30 minute  poţi să te uiţi în pod ca nu ţi vine nimeni. Şi dacă în MD pentru a pune accent pe punctualitate obişnuiam să zic "Dacă întirzii mai bine nu veni :D , atunci aici...nu-ti mai vine nimeni dacă o fac. Dar o sa incerc şi va zic ce iese, peste un an oamenii cu care voi lucra se vor corecta cel puţin cu 15 min în loc de 30 şi 1:30 în loc de 3.
My flight:  Ziceam anterior ca am zburat din Kiev in Frankfurt  și pentru că zborul meu să zic așa a fost stresant, da foarte  pe bune dar şi în același timp memorabil pentru mine. Pai uite din Chișinău pină n Kiev am luat autocarul, am mers toată noaptea și la 6:00 AM eram deja în aeroportul din Kiev unde a trebuit să aștept   22 de ore ca să-mi iau avionul spre Frankfurt. Am luat bilet de la Lufthansa, o companie destul de bună, doar ca minusul lor au o toantă care lucrează la oficiul lor din aeroportul din Kiev care îmi zice domnișoară dvs nu aveți bilet, nu sunteti în sistema noastră. Am leşinat și o zic pe bune că am leșinat, eram ruptă de oboseală și emoționată, pleci de acasă atît de departe pentru un an etc..și o timpită iți zice ca nu biletul pentru care platisem online nu este și pe lingă asta e problema mea să rezolv asta, zice că se mai întîmplă domnisoară. Păi nu a sunat prietenul meu în Germania la oficiul companiei Condor care a vîndut biletul pentru Lutfhansa unde ei zic că  totul este în regulă. Ma-m dus încă odată la doamna aia sa nu vorbesc urît și iam zis sa verifice numele meu în lista dupa nume prenume și după prenume nume..și minune aa da este! Da era!! dar asta s-a aflat numai după vreo 4 ore de stress în care credeam da nu, nu-mi este dat să ajung acolo! Totuși am zburat din aeroportul ăla timpit unde niș macar scaune normale sa dormi nu-s. Frankfurt - Welcome baby in Germany, the country where nothing is for free, desigur că și internetul în aeroport. Am stat acolo 8 ore după care finaly I am in Punta Cana...primele cuvinte..wawww...palmieri..un aeroport care este acoprit cu kind of stuf nu mai stiu ce anume. Diferit, oamenii sunt de culoare sau mai poți întîlni și cafea cu lapte  nu doar cafea :D M-a întîlnit echipa mea cu un poster mare:  "Olga welcome to Dominican Republic!"

Astea ar fi primele gînduri de aici din Republica Dominicană - Paradisul pierdut - unde soarele, anotimpul fericirii, a oamenilor ospitalieri , a palmierilor și a mulltooooorrrr fructe tropicale, a celor mai frumoase plaje și apa oceanului Te așteaptă probabil și pe tine! Pe mine m-a întîlnit ca fiind dea lor!!!

Cu drag pentru cei de acasă care îmi duc dorul și mă așteaptă oricum să revin la ei!

P.S. Un mulțumesc enorm pentru AIESEC Chișinău, organizația care mi-a dat oportunitatea să ajung aici unde sunt acuma, pentru mămica si sora mea care au crezut mereu în mine și m-a ajutat si finaciar sa ajung aici,   și desigur pentru prietenul meu care imi dă ceea ce nimeni altcineva nu mi-ar putea da vreodată! Un hug mare si pentru prietenii mei!

A voastră, Olea





4 comentarii:

  1. Olea,
    Suna asa palpitant si exotic totul! Sa ai un an fain acolo.
    Te pup cu drag,
    Ana.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Ana :) Va fi la sigur si tu ai grija cu Mexicanii, cred ca ne vedem la vreo conferinta a GNului :D

    RăspundețiȘtergere
  3. waw. parca eram acolo cand povesteai.. vedeam oamenii, aeroportul din Punta Cana :)
    multa bafta iti doresc si sa profiti la maxim de experienta asta, sa nu ai nici un regret la sfarsit
    te imbratisez. ai grija de tine acolo

    RăspundețiȘtergere
  4. :D Neaparat! si tu cu vreo ocazie vino pe la noi. Te cuprind

    RăspundețiȘtergere